Získali sme certifikát vo fyzioterapii a rehabilitácii malých zvierat

Po jeden a polročnom intenzívnom štúdiu fyzioterapie a rehabilitácie pod záštitou Asociace fyzioterapie a rehabilitace zvířat České republiky, z. s., sa MVDr. Richardovi Olajcovi podarilo úspešne absolvovať záverečné skúšky a získať certifikát „Fyzioterapeut a rehabilitačný pracovník malých zvierat“ a titul CertCAAPR.

Čítajte ďalej
Absolvovali sme kurz tapeovania

Udržať si svoju odbornú úroveň znamená neustále sa učiť nové veci. V rámci celoživotného zvyšovania si odborných znalostí a skúseností sme absolvovali kurz tapeovania.

Čítajte ďalej
18-ročný psík Rony: Ako zlepšiť jeseň života starším zvieratám

Rony je 18-ročný psík, ktorý k nám chodí už dva roky na dopĺňanie energie akupunktúrou a v poslednom období aj na fyzioterapiu pre udržanie jeho muskuloskeletálnej rovnováhy. Ronyho kondícia je dôkazom, že aj takýmto spôsobom sa dá skvalitniť jeseň života našich zvieracích miláčikov.

Čítajte ďalej
Akupunktúrne prípady: Mandy, ochrnutá fenka staforda

Jedenásťročná Mandy začala mať pred rokom problémy s chôdzou, nevládala sa postaviť na zadné končatiny, niekoľkokrát jej aj ušla stolica. Bolesti neprejavovala. Postupne však ochrnula úplne. Začala chodiť na plávanie do vane do Bratislavy.

Čítajte ďalej
Otrava hubami - vipet

V tomto období je aktuálna výstraha pred otravou z húb, ktorá je namieste hlavne pri šteňatách. Nepodceňujme ich zvedavosť, najmä pri prechádzkach prírodou.

Čítajte ďalej
Foxteriér s polyradikuloneuritídou

Jeden z našich nedávnych vážnejších prípadov bol foxteriér s polyradikulo­neuritídou. Keď ho majiteľ priviezol na našu kliniku, psík bol v tetraparéze – ochrnutý.

Čítajte ďalej
Akupunktúrne prípady: Pes Charlie s obrnou tvárového nervu

Majiteľka sa sťažovala, že jej pes Charlie, Kavalier King, 5-ročný, má asi jeden mesiac silný pravostranný výtok hustých ťahavých slín, čo im sťažuje život, pretože musia neustále utierať podlahu. Pri klinickom vyšetrení psa sa zistilo, že ide o jednostrannú obrnu tvárového nervu.

Čítajte ďalej
Fascia a myofasciálne kinetické dráhy

Myofasciálne kinetické dráhy u koní predstavil DVM Rikke Mark Schultz na kongrese IVAS vo Florencii v roku 2014. Podstatou tohto systému je fascia. Uviedol ju ako jeden z možných nosičov energoinformačného vedenia Qi v kontexte akupunktúry.

Čítajte ďalej
Akupunktúrna diagnostika koní

Kôň popri svojej krásnej stavbe tela a úžasnej sile vyniká schopnosťou veľmi citlivo reagovať aj na najjemnejšie dotyky na jeho koži. Vďaka odpovedi koňa na dotyk našej ruky v určitých miestach tela dokážeme diagnostikovať poruchy nerovnováhy tela alebo jeho emočného stavu.

Čítajte ďalej
Akupunktúrne prípady: Sučka Daria s dyspláziou bedrového kĺbu

Dobrým príkladom indikácie je napríklad liečba Dysplázie bedrového kĺbu, ktorá je vo veterinárnej medicíne postavená na tlmení bolesti nesteroidnými antiflogistikami. Po ich dlhšom užívaní dochádza k postupnému poškodzovaniu niektorých vnútorných orgánov. Pri akupunktúre tieto nežiaduce účinky odpadajú a väčšina psov dobre zareaguje už na prvých sedeniach.

Čítajte ďalej
Najčastejšie otázky o akupunktúre

Pes, ako najbližší priateľ človeka západného sveta, sa stal súčasťou mnohých rodín, ktoré chcú svojim miláčikom zabezpečiť čo najlepšiu opateru. A to aj v prípade zdravotných problémov. Tak sa akupunktúra postupne dostala aj k ostatným zvieratám.

Čítajte ďalej

Mediálna luxácia pately (MLP) je pomerne časté ochorenie kolenného kĺbu, postihujúce najmä psy malých a trpasličích plemien. V názve ochorenia je vyjadrená podstata samotného problému – luxácia (vykĺbenie) pately (jabĺčka) mediálnym smerom (smerom dovnútra končatiny).

Čítajte ďalej
Ruptúra predného skríženého väzu

Pretrhnutie (ruptúra) predného skríženého väzu, je najčastejším ortopedickým problémom a príčinou krívania u psov, ktorého dôsledkom je čiastočná alebo úplná strata stability v kolennom kĺbe. Najčastejšie sa prejaví náhlym krívaním na postihnutú končatinu.

Čítajte ďalej
Posturálna rehabilitácia psov

Posturálna rehabilitácia u psov je syntéza techník, ktoré pomáhajú obnoviť normálny, neutrálny postoj.

Čítajte ďalej

Syndróm cauda equina je ochorenie hlavne veľkých plemien psov a najmä nemeckého ovčiaka v strednom veku.

Čítajte ďalej
Dysplázia bedrového kĺbu

DBK patrí medzi najčastejšie diagnostikované ochorenia pohybového aparátu psov. Štandardná veterinárna liečba je postavená na tlmení bolesti či už medikamentózne alebo chirurgicky.

Čítajte ďalej
Wobblerov syndróm

Wobblerov syndróm je ochorenie krčnej chrbtice typické pre dobermany a dogy.

Čítajte ďalej

Medicína súčasného západného sveta dokáže za pomoci vysoko sofistikovaných prístrojov a postupov liečiť mnohé predtým neliečiteľné ochorenia. Práve táto vysoká špecializácia zároveň začína obmedzovať pohľad na pacienta ako na celok, ktorý je ovplyvňovaný mnohými aspektmi jeho vnútorného a vonkajšieho prostredia.

Čítajte ďalej
Čipovanie zvierat

Čo je to čipovanie, identifikácia a registrácia zvierat, aké výhody prináša čipovanie, aké sú aktuálne povinnosti majiteľov psov a aké sú povinnosti veterinárneho lekára sa dozviete v tomto článku.

Čítajte ďalej
Posturálna rehabilitácia koní

Posturálna rehabilitácia u koní je syntéza techník, ktoré pomáhajú obnoviť normálny, neutrálny postoj.

Čítajte ďalej