Najčastejšie otázky o akupunktúre

Pojem akupunktúra sa na Slovensku najviac skloňuje v rehabilitačných centrách a ambulanciách nervovo-svalového zamerania. Každý má s ňou odlišné skúsenosti – niekto ju cíti ako bolestivý vpich, iný ako jemné tŕpnutie. U jedného zaberie a u iného nie. Pre ťažké verifikovanie jej účinku ju niektorí radia k alternatívnej medicíne, aj keď na Slovensku ju humánni lekári vykonávajú na základe špecializačnej skúšky.

Pes, ako najbližší priateľ človeka západného sveta, sa stal súčasťou mnohých rodín, ktoré chcú svojim miláčikom zabezpečiť čo najlepšiu opateru. A to aj v prípade zdravotných problémov. Tak sa akupunktúra postupne dostala aj k ostatným zvieratám.

Otázka: Ako akupunktúra funguje?
Podľa čínskej filozofie je choroba výsledkom nerovnováhy energií v tele. Akupunktúra upravuje túto nerovnováhu, a tak pomáha telu liečiť ochorenie vlastnými schopnosťami.
Podľa Západnej medicíny akupunktúra spôsobuje isté fyziologické zmeny ako stimulovanie nervov, zlepšuje cirkuláciu krvi, uvoľňuje svalové kŕče a spúšťa niektoré hormóny, napr. endorfíny (hormóny ovplyvňujúce bolesť).

Otázka: Je akupunktúra pre zvieratá bezpečná?
Akupunktúra je jednou z najbezpečnejších medicínskych liečení, pokiaľ ju vykonáva skúsený veterinárny lekár s teoretickou i praktickou znalosťou. Vedľajšie účinky akupunktúry sú veľmi zriedkavé, napríklad prechodné zhoršenie stavu, ktoré odoznie asi po 48 hodinách. Veľká časť pacientov je po sedení ospalá a letargická. To je jeden zo signálov, že u zvieraťa dochádza k fyziologickým zmenám, po ktorých najčastejšie prichádza zlepšenie stavu zvieraťa.

Otázka: Ako dlho trvá akupunktúrna liečba a ako často sa opakuje?
Dĺžka a počet akupunktúrnych sedení závisí od typu problému, ktorý sa rieši, a od metódy stimulácie akupunktúrnych bodov. Jedna kúra môže trvať jednu minútu, ale aj 30 minút. Aj počet sedení je rôzny v závislosti od problému, niekedy stačí jedno, inokedy sú na dosiahnutie pozitívnej odozvy potrebné aspoň 4 sedenia. Na začiatku sa akupunktúra podáva 2 až 3-krát do týždňa, neskôr 1 až 2-krát do týždňa. Niektoré ochorenia sú podmienené vonkajšími klimatickými podmienkami (ako je chlad, vlhko alebo vietor) a pred očakávaným nepriaznivým obdobím sa u chronických pacientov akupunktúra aplikuje aj preventívne. Akupunktúrou nevieme vyliečiť všetky ochorenia, ale vieme dobre zapracovať pri niektorých indikáciách.

Otázka: Aké sú najčastejšie indikácie akupunktúry u psov?
U psov je najčastejšie použitie akupunktúry u neurologických pacientov (poruchy chôdze, cauda equina, hernia disku, ochrnutia rôznych nervov…) ale aj pri akejkoľvek bolesti kĺbov ako je DBK (dysplázia bedrového kĺbu), artróza a iných muskuloskeletálných problémoch. Športovci používajú akupunktúru na udržiavanie svalov a väzov v top forme a predchádzanie zranení. Stimulácia akupunktúrnych bodov môže byť rôznymi metódami: jemnými akupunktúrnymi ihlami, teplom, elektrickým prúdom, laserom, masážou.