Wobblerov syndróm

(Instabilita krčných stavcov, cervikálna spondylolistéza, cervikálna spondilopatia, LS stenóza)

Wobblerov syndróm je ochorenie krčnej chrbtice typické pre dobermany a dogy.

Príčiny nie sú celkom známe, ale podieľajú sa na nich vrodené malformácie krčných stavcov, chronické degeneratívne ochorenia platničiek a tiež aj nutričné faktory.

Príznaky: zhoršovanie koordinácie pohybov na všetkých štyroch končatinách, ktoré sa vyvíjajú aj niekoľko mesiacov, hlava sa stáča na nadol, krk začína akoby hrubnúť a skracovať sa. Pes môže postupne prestať ovládať zadné končatiny, zriedkavejšie aj predné, leží a môže hýbať len hlavou. Pri oslovení môže vykonávať nekontrolované pohyby končatín alebo dokonca bezvládne ležať.

Diagnostika je postavená na neurologickom vyšetrení a RTG diagnostike v bočnej polohe.

Liečba je hlavne chirurgická, mimoriadne náročná a pomerne zriedkavo vykonávaná, medikamentózna liečba je dočasná s progresiou zhoršovania zdravotného stavu.

Existuje prípad výnimky, ktorá potvrdzuje pravidlo.

Ronka, doberman 6 rokov

Pred viac ako rokom a pol sa jej postupne zhoršoval pohyb, až to nakoniec viedlo k prejavom typických pre Wobblerov syndróm, ktorý bol potvrdený aj RTG snímkami.

ronka

Liečba pozostávala z podávania kortikoidov, ktoré spomaľovali alebo uľahčovali jej trápenie. Fenka sa dostala až do štádia, keď už len ležala, ale pritom sa dokázala nažrať. Mala neuveriteľnú vôľu, chuť žiť a tešiť zo všetkého okolo nej. To bol aj dôvod pre majiteľa, aby ju neutratil, ale s veľkou námahou sa delil o jej trápenie. Liečba kortikoidmi už vôbec nepomáhala, ba naopak, začínali sa prejavovať nežiaduce účinky. Po niekoľkých mesiacoch sa dostala k akupunktúre. Liečba bola postavená na posilnení meridiánu obličiek (vzťah ku kostiam) plus lokálne body na krku s obmenou injekcií vitamínu B-komplex do akupunktúrnych bodov. Prvý mesiac absolvovala 2 sedenia týždenne a ďalšie sedenia približne po 3 – 4 týždňoch, celkovo asi 4 mesiace. Po dvoch mesiacoch boli kortikoidy vysadené pre nežiaduce účinky. Namiesto toho bol denne podávaný vitamín C 100 mg, vitamín E 100 IU a Tiamin tbl. Po štyroch mesiacoch sa stav začal zlepšovať motorikou predných nôh a o pár týždňov aj zadných. Po pol roku ležania sa dokázala postaviť a prejsť sama niekoľko metrov. Neskôr už dokázala chodiť úplne samostatne a tešiť sa ešte niekoľko rokov z pohybu.

ronka_zdrava